9 Haziran 2008 Pazartesi

sevgili dostumuz orkinos

şu resimde görmekte olduğunuz zat-ı şahane, orkinos. bunu böyle kuşbaşı doğruyorsun güzelce. limon suyu tuz ve sirkeyle terbiye edip yarım saat bekletiyorsun. bir tavada hilal doğranmış soğanları zeytinyağı ile kavurup üzerine domates rendesi ekliyorsun. tuz karabiber, pul biber, kekik.. sonra terbiye olmuş orkinosu da tavaya koyup lokum kıvamına gelmesi için kendisine 20 dk tanıyorsun. varsa biraz defne, maydonoz.
oldu mu? of çok enfes bişey oldu..
bir de bu orkinos denen yavru, bildiğin balık gibi pis pis kokmuyor. kuzu eti gibi. hiç böylesini görmedim. japonlar bunun için adam öldürüyormuş :) çok da kıymetli pahalı bir balıkmış filan. biz 6.90'a aldık. aslında 200 kiloyu buluyormuş büyüse. ama bizimkisi en fazla 15 kiloluk bir bebekti. onu çok sevdik. içimizde yaşıyor :)) ton balığı denilen balığın da iri orkinos olduğuna dair rivayetler var.
demedi demeyin, bulduğunuz yerde götürün. bu da siz değerli dostlarıma bir gurmelik güzelliğim olsun. üç tarafı balıklarla çevrili bir ülkede yaşıyorsak, miğdemizi bu gerçeğe yakışır usulde terbiye etmek öncelikli vazifemiz olmalıdır. öperim orlarnızı burlarnızı (yanak manasında!)

4 yorum:

vedide yalınayak dedi ki...

balığın kendisi değil ama tarifin gerçekten iştah açıcı görünüyor. öğlen olmuş ben hala dünden kalmış bir sandöviçin bir kısmından başka bir şey yememişim.

neyse, inşallah bu orkinos işini biz de yaparız. ama aklıma takılan bir şey var. siz bu 15 kiloluk bebeğin tamamını mı aldınız, aldıysanız onu nasıl yiyip bitirdiniz, bitirmediyseniz nasıl saklayacaksınız? işte ben bunlara takılıp kaldım.

haha, aklımda limonlu terbiye, hilla doğranmış zeytinyağlı soğan, orkinosa tanınan 20 dakika zaman uçuşup duruyor. gidip yemek yemeliyim :)

jora silverstone dedi ki...

biz bu yavrunun yarımşar kiloluk üç dilimciğini aldık sevgili fatmacığım. bir dilimini buzluğa attım. gerisi ile üç kişi ve iştahsız iki çocuk doyduk da arttı bile. ben de şimdi artanı sandviç yapıp yemeye gidiyorum. hadi afiyetler..

jora silverstone dedi ki...

bi de ayşe dönsün artık. özledim evet itiraf ediyorum!

vedide yalınayak dedi ki...

:I evet ben de özledim. ayşe geri dönsün. elma elma elma