31 Temmuz 2008 Perşembe

"ben bir ceviz ağacıyım gülhane parkında
ne sen bunun farkındasın ne polis farkında"

4 yorum:

canguzel dedi ki...

gülhane parkındaki bir ceviz ağacının altına iki anı bırakıyorum:
ilki oradaki hayvanat bahçesi ile ilgili.gülhanenin o güzelim ağaçlı yolundan hızlı adımlarla denize doğru giderken sağ köşede duran üç beş zavallı hayvanın hali hiç gözümün önünden gitmiyor. masal kitaplarındaki gibi dile gelselerdi belki de istanbul ile ilgili en hüzünlü öyküyü onlar anlatırlardı. kimbilir.
--
bir de eğlenceli bir sahne var yine o parka ait.
bir festival düzenlenmişti park içinde. sürüsüyle stand açılmıştı. elbiseler, dondurma külahları, kitaplar, yufka kokuları taşıyordu bu stantlardan. ama ayaklarımızı önünde mıhlıyan stand bir fal standıydı.
standda iki teyze vardı(bundan 8-9 yıl önce), hani şu komşu teyzelerden.. yazmasını arkadan dolayıp başının üstünde düğümleyen teyze en az 60'ında vardı.. bu iki eğlenceli teyze gençlere bilgisayardan el falı bakıyordu.
bilgisayar?
öyle hünerli bir şekilde senin ve yanındakinin(yandaki genelikle sevgili oluyordu) doğum tarihini falan filan bilgisayara girip sayfa sayfa bir çıkış eline tutuştuyordu. çiftler de mutlu mutlu uyumlarını bu sayfalar arasında okuyordu..
teyzenin bilgisayarla fal bakma merakı ise şöyle başlamıştı. oğlu bilgisayar mühendisi. teyzeye oğlu bilgisayar hediye alıyor ve sonra küçük bir teknik bilgi eğitiminden sonra teyze fal bakmayı öğreniyor...
(ya şimdi yazarken değil ama orada teyzeyi dinlerken çok eğlenmiştim...)
o teyze şimdi ne yapıyor acaba ?

vedide yalınayak dedi ki...

bu iki mısranın bana hatırlattığı şey de hep şu olmuştur: rahmetli 1921 yılının 30 ağustosunda doğmuş olan ve bizi bütün o kutlamaların kendisi için yapıldığına inandıracak kuvvette hitabet ve abartılı hayal gücüne sahip olan sevgili kemal amcam gülhane içindeki bir çınar ağacının oldukça yüksek gövdesinin ikiye ayrılan yerindeki taşı bize gösterir şöyle derdi, ben daha küçükken ağaç da küçüktü. bu gördüğünüz taşı ağaca tırmanıp oraya ben koydum. hayranlık, sadece hayranlıktı hissettiğim. ağaç ceviz ağacı değil ama yer gülhane parkı :)

jora silverstone dedi ki...

allah kemal amcana rahmet etsin.

vedide yalınayak dedi ki...

amin, amin, gözümün nuru. ağzın bal yesin :)