8 Nisan 2008 Salı

tam sapık

sinestezi: bir algısal üstünlük hali. bebekken hepimizde olan ama sadece çok az insanda ilerleyen yaşlarda muhafaza edilebilen bir durum. sesleri kokuları renkleri birbirleriyle alakalı olarak algılamakmış. mesela bazı kelimeleri renk olarak algılıyormuş bunlar. bir şiir dinlerken rengarenk bir gökkuşağı canlanıyormuş gözlerinde. ya da bir koku duyduklarında bir imge ile bağlantı kuruyormuş beyinleri. ama herkeste olduğu gibi değil. öyle capcanlı, gerçek bir bağlantı. çoğu sanatçı oluyormuş sinesteziklerin. bir tanesi de dünyanın en iyi yazarlarından biri olmuş: Nabokov'um sevgilim :)
bir de lepidopteristmiş. kelebekbilimci yani. hem de özel bir mavi kelebek türünü (Lycaeides melissa) o keşfetmiş. benekli benekli kanatları var. Pnin'de kendisine gönderme yapmış kelebekleri izleyen iki rus bilimadamı arasında geçen konuşma ile "dostumuz vladimir viladimiroviç'in burada olup bu kelebekleri görememesi ne yazık" filan diye.
işte böyle fanatik gibi, adeta sapıkça seviyorum. sonra unutuyorum gidiyor. ne biçim bi insanım. ama nabokov ne güzel bir adammış:) (gene-utanmadan!)

Hiç yorum yok: