13 Şubat 2008 Çarşamba

un helvası

un helvasını tutturmayı öğrenmek için çok fazla tecrübe gerekiyor. haftada bir un helvası yaparak kendimi bu alanda geliştirmeye karar verdim. annanemin yaptığı un helvalarının namı "cennet çamuru"na çıkmıştı. neden ben de o kadar başarılı olmayayım? yeterli azim olduktan sonra insanoğlunun başaramayacağı şeyler çok azdır. ama mesela ne kadar azmedersem azmedeyim baba olamam. o tamamen ayrı bir mesele.

ahmet kaya sahiden ödü mü?

2 yorum:

vedide yalınayak dedi ki...

ölmedi. bence. bana un helvası tarifi yazar mısın, nasıl yapılıyor? ben hiç yapmadım. canım da çok istedi.

ayse dedi ki...

keşke sana kendi ellerimle yapıp ikram edebilsem sevgilim. ama namümkün şu an. tarif verebilirim fakat vereceğim tarif yetersiz olur zira henüz mükemmel tarifi bilemiyorum. gene de buyur,
bu seferkini ben şöyle yaptım: iki çorba kaşığı tereyağ (bolca) eridikten sonra üç su bardağı unu bu yağ ile kavurdum. kokusu çıkıp hafif pembeleştikten sonra önceden hazırlamış olduğum (2 su bardağı şeker ile 2 su bardağı soğuk suyun karışımı) şekerli suyu içine döktüm. son olarak da bir dakika kadar ocakta karıştırdım. kıvamı gelince kapattım altını.sonuçta biraz topaklaşmalar oldu. biraz da lapa oldu. ölçü konusunda iyi bir göz kararı gerek sanırım. bir de şekerli su yerine şerbet mi kaynatmalı, sıcakken mi dökmeli yoksa kavrulmuş unu soğuttuktan sonra mı şekerli su ile karıştırmalı bunları deniycem. tereyağı da az gelmiş olabilir.