31 Ocak 2011 Pazartesi

scottish shortbreads


iskoçların saymakla bitmez güzelliklerinden (ki erkeklere etek giydirmeleri kesinlikle bunlardan değil!) birisi de shortbread dedikleri kurabiyeler. tereyağı, un ve şekerden mamul bu dünyalar tatlısı lezzet malesef aşırı pahalı satılıyor. neyse ki evde yapma girişimim oldukça başarılı sonuçlandı. bir walkers değil ama. buraya tarifini yazayım unutmayayım, hem belki başkaları da dener, bir işe yaramış olurum.

250 gr tereyağını oda sıcaklığında yumuşatıp içine yarım su bardağı toz şeker katıp yoğur. 2 su bardağı un, bir çorba kaşığından az fazla mısır unu, biokadarda pirinç unu (bu iki malzeme orijinal tarifte namevcut ama bunlarsız o gevrekliği ve esmerliği evde yakalamak zor. ikisinden biri tercih edilebilir yahut hiç koymayıp un miktarı arttırılabilir), bir çay kaşığı tuz ekleyip yeniden yoğur. bu ölçüler biraz kafadan atma, tam bu şekilde yapmamış olabilirim. keşke ölçseydim. ama yapmadım. inşallah bi daha tutturabilirim allahım, çok istiyorum bunu. sonra bu sert ve dağılmaya meyilli bir hamur olacak. tepsinin dibine sıkıca bastıracaksın. üzerine çatal gibi bişeyle -ki bu pekala çatal olabilir- delikler aç. sonra kes bu hamuru gönlünce. ben yuvarlak kalıba doldurup dilim dilim kestim. 325 fahrenhayt kac santigrata tekabül ediyorsa google it, bake 45 min. fırından çıkınca sıcakken yeniden kesmekte fayda var.
şurada arkadaşlar dostlar olsa yanına bi çay demlesek ne iyi olurdu. insan yalnız olunca inan ki hiçbişeyin tadı çıkmıyor şekerim. olsun herşeyin başı sağlık. aallaah çok şükür yarabbim.

2 yorum:

vedide yalınayak dedi ki...

150 santigrata tekabül ediyor sanırım azizem. neden dersen çünkü 100 santigrat = 212 fahrenhayt geriye kalıyor mu 113 fahrenhayt? kalıyor. 50 santigrat da her nasılsa 122 fahrenhayta tekabül ediyor. çizelgedeki rakamlar aşırı küçüktü, atıyor olabilirim. olmaya da bilirim. ben bilmem, ben seyisim. e aramızda 9 fahrenhaytın lafı olmaz değil mi şekerim? 0 santigrat bile 32 fahrenhayt iken hem de.

çok nefis bir yazı olmuş. çok şükür yarabbim.

jora silverstone dedi ki...

yaparım sana ben beraber yeriz.
hem de leziz sensin.